uk
Personal Sportcoach

Het onmogelijke waarmaken

Team Blauw.jpg

‘Kan ik niet’ ligt op het kerkhof en ‘Weet ik niet’ ligt er naast’.

Laat je inspireren door een verhaal over geloof in eigen kunnen, passie en de moed om je hart te volgen tegen de stroom in.

Ken je die verhalen van mensen die tegen alle verwachtingen in prestaties leveren die door iedereen voor onmogelijk werden gehouden, behalve door de persoon zelf? In deze blog de succes bepalende mindset volgens personal sportcoach Ronald Blauw, met een inspirerend voorbeeld uit de praktijk bij Sports World Amsterdam.

Daar sta je dan, helemaal alleen. Niets of niemand wijst je er op dat je zult bereiken wat je voor ogen hebt. Maar alles in je zegt dat je het wel kan. Je bent er stellig van overtuigd en je wilt het zo ontzettend graag.

Dit is het verhaal van Elaine Dinnie. Een gepassioneerde (vecht)sporter in hart en nieren. Ze liep een hernia op door een val tijdens het beoefenen van karate in 2007.

Door de pijn kon ze niet langer dan 1 uur zitten. Haar wereld stortte in. Ze kon niet meer werken, de stad in om boodschappen te doen of bijvoorbeeld naar de bioscoop. Sporten kon ze helemaal wel vergeten.

Medisch specialisten, chiropractors en fysiotherapeuten konden geen uitkomst bieden. Ze kreeg het advies om vooral niet te gaan sporten. Het vechtersbloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De zwarte band karate voelde dat haar lichaam sporten nodig had en beter zou maken. Na 5 jaar in pijn te hebben geleefd was ze ten einde raad en besloot ze om met een personal trainer aan de slag te gaan.

Elaine koos voor personal sportcoach Ronald Blauw, aangezien hij ook een vechtsport achtergrond heeft. In Ronald had ze ook een medestander gevonden omdat hij er in gelooft dat je altijd een kans hebt. Samen formuleerden ze de ambitieuze doelstelling: optimaal herstel en maximaal sporten. Ronald ontwierp het plan daarvoor.

Ze begonnen met krachtraining van de kleine spiergroepen van de core. Er werd gefocust op wat mogelijk was en dat werd uitvergroot. Daarna werden de grotere spiergroepen erbij opgepakt. Binnen 3 maanden leidde dit tot een aanzienlijke pijnvermindering en toename van haar kracht en het vertrouwen in de toekomst.

Training van de kinetische ketens moest uiteindelijk leiden tot het weer oppakken van karate. De krachttraining werd daarop afgestemd. Na een half jaar testen ze de belastbaarheid op het trapkussen. Te vroeg, maar na een jaar kon een voorzichtig begin worden gemaakt met training van kickboks technieken op de trap- en stootkussens.

Ondertussen was Elaine zo sterk geworden dat ze naast de training nog ‘even’ de Fitness Challenge van haar werk als uitdaging oppakte. Deze won ze na een slopend jaar op overtuigende wijze. Het prijzengeld heeft ze gedoneerd aan het World Food Programme.

Uiteindelijk was Elaine na twee jaar totaal pijnvrij en weer maximaal aan het trainen in kracht- en vechtsport. Karate heeft ze ingeruild voor haar nieuwe passie kickboksen.

Elaine: “It certainly was a battle to get me where I am now. Winning the fitness challenge was a big deal as it had shown how far that I had come. It also tought me a lesson about my limits. Next weeks I am using my training to coach the Maasae in Tanzania”.

Ronald: “Het leven geeft je de ervaring die je nodig hebt om je te ontwikkelen. Die ervaring kun je opdoen op plaatsen waar het pijn doet. Ieder mens levert wel een gevecht tegen een bepaalde pijn. Het zwaarste en meest pijnlijke gevecht wat ik heb geleverd was tegen mezelf. Dat gevecht heb ik op technisch KO verloren. Het is de grootste overwinning en meest waardevolle les uit mijn leven. Door die ‘gouden’ ervaring, empathie en mijn sociaal sensitiviteit kan ik me goed inleven in ‘de mens’ achter de sporter. Als mens ontmoet ik daar de ander met zijn of haar dieper gelegen behoeften.

Elaine had behoefte aan hoop en steun. Hoop heb ik haar gegeven door haar te laten inzien en voelen dat je altijd een kans hebt en dat je altijd iets kunt leren waardoor je sterker uit de strijd komt. Steun heb ik haar gegeven door samen met haar verder als ‘Team Blauw’ de strijd aan te gaan.

Dat was bij tijd en wijle een ware fysieke en emotionele veldslag. Er zijn van die momenten dat alles tegenzit zoals terugval, een gescheurde biceps, overbelasting van andere spieren, heftige krampen, grote stress op het werk en in de familie, verbouwingsproblemen en slapeloze nachten. Dat zijn de momenten waarop duidelijk wordt hoe het met de motivatie is gesteld.

Elaine sloeg geen training over. Op de vraag: ”Kun je trainen?” was het antwoord steevast “Ja, trainen maakt me beter, ik kan het voelen”. Ik heb drie keer meegemaakt dat ze meer dood dan levend de trap op kwam en na de training op de grond ging liggen en acuut in slaap viel. Dat zegt alles over haar vastberadenheid, discipline, doorzettingsvermogen en focus. Mede hierdoor heeft ze haar doel gerealiseerd.

De hernia zit er nog, daar konden we niets aan doen. We hebben onderzocht wat ze wel kon doen. Ze heeft daarbij haar grenzen verkent, verlegd, bereikt en geaccepteerd. Tijdens het proces heeft ze leren omgaan met de tegenslagen die op haar pad kwamen en daardoor is haar zelfvertrouwen enorm toegenomen. Deze ‘gouden’ ervaring geeft ze als lerares nu door aan anderen die het nodig hebben. Inspirerend.

Ook al lijkt je situatie nog zo uitzichtloos, je hebt altijd kans op succes als je actie onderneemt. Wanneer je net als Elaine bezield bent met het realiseren van je doel, dan raak je gemotiveerd om actie te ondernemen. Het gevolg daarvan is dat je nog meer geïnspireerd en gemotiveerd raakt om verdere actie te ondernemen. De cirkel is rond.

Ben je niet geïnspireerd, onderneem dan actie richting je doel. Het maakt niet uit wat,

DOE IETS”.

Ronald Blauw

 

 

Er zijn (nog) geen artikelen geplaatst.

Personal Sportcoach bij de beste Health Club van Amsterdam!

personal sportcaoch bij de beste health club van Amsterdam.png

In 2011 was ik op zoek naar een exclusieve, energieke en klantvriendelijke omgeving met professionele collega's om samen het beste uit mensen te halen.

Ik vond het bij Sports World Amsterdam. Bij binnenkomst wist ik het gelijk, dit is het. Haar slogan "Welkom in een wereld waar u zich thuisvoelt" was een weergave van mijn gevoel op dat moment. Hier voel ik me thuis en dus mijn coachees ook. Hier komt exclusiviteit tot zijn recht. 

Dat Sports World Amsterdam is uitgeroepen tot beste Health Club van Amsterdam en één van de besten van Nederland bekroond haar exclusiviteit en dat van alle mensen die daaraan werken.

Het is voor mij een voorrecht, eer en genoegen om daar deel van te zijn. 

 

Homo discriminatie

“Discriminatie is het mooiste wat er is!” 

Aldus een leraar aan een sportopleiding, die lustig de daad bij het woord voegde.Een donker getinte klasgenoot werd liefkozend ‘babi’ en ‘zonnebril’ genoemd, Kim Young werd belangstellend gevraagd of het gisteren ook laat geworden was. 

Toen hij eens zei :”Ik haat vrouwen” vroeg ik hem met dezelfde belangstelling of hij misschien dan van mannen hield? “  👿 “Wie denk jij wel niet grrr… en als ik je kan naaien dan doe ik dat!”. “I'll take that for a yes!”. Vrienden voor ’t leven . 

Als toptrainer had hij discrimineren tot een ware topsport verheven. Hij verstond de kunst om alles en iedereen te discrimineren, dus discrimineerde hij niemand. 

Er is natuurlijk niets mooiers dan een ander naar beneden te halen, als je weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld hebt en empathie een vreemd woord is. 

Wat je over een ander zegt en hoe je een ander behandelt zegt niets over die ander en alles over jou. 

In de politieke poppenkast legt Putin discriminatie vast in de wet. Hoogspringster Elena Isinbajeva, dé sportvrouw en marionet van Rusland propagandeert dit en valt laag.

Tijdens een uitzending van Voetbal International gaf Rene van der Gijp nog even vol overgave inzage in zijn reptielenbrein. 

Het mooie van de aandacht die homoseksualiteit nu geniet is, dat het bespreekbaar wordt gemaakt. En wat je aandacht geeft, dat groeit. Wat bij mij groeit zijn vooral vragen: 

Waarom houden mensen zich bezig met de seksuele geaardheid van anderen?

Is Adolf Hitler een beter persoon omdat hij hetero was?

Slager, bent u homo? Nee, oh doet u mij dan maar 20 cm leverworst.

Hoe kun je iemand veroordelen voor iets waar diegene geen invloed op heeft?

Hoe kun je als gelovige een ander veroordelen als deze persoon een schepping van God is en er bovendien in de bijbel staat dat je een ander niet mag veroordelen?

Hoe kun je als gelovige iemand verstoten als er in de bijbel staat ‘Heb uw naaste lief’?

Als cherry on top: “Hoe kun je als ouders je eigen kind veroordelen en verstoten?! 

Homoseksuelen worden wereldwijd gediscrimineerd, buiten gesloten, geïntimideerd, gemolesteerd en vermoord omdat ze anders zijn. 

Wat voegt het aan waarde toe voor jezelf als je een ander zo behandelt? 

Iedereen is het kind van een ander. Behandel het zoals jij wilt dat een ander jouw kind(eren) behandelt. Tolereer discriminatie niet, want… 

…als je discriminatie tolereert dan zijn jouw kinderen aan de beurt. (The manic street preachers) 

Ronald Blauw

 

Maximaal verhaal

Afgelopen week ben ik geïnspireerd door Max, een bijzondere 69 jaar jonge Amerikaan.

Ik ontmoette Max bij Sports World in Amsterdam. De volgende dag zou hij doorreizen naar Afrika voor zijn werk. Voor vertrek wilde hij nog graag een personal training bij mij volgen. Zo gezegd, zo gedaan.

Max bleek goed belastbaar en wilde het accent leggen op de maximale krachttraining van zijn bovenlichaam. Daar hebben we even stevig op ingezet.

Wat me direct opviel tijdens weerstand, was zijn verbetenheid. Met een niet aflatende wilskracht volbracht hij de oefeningen. Telkens als ik dacht nu is het over, dan trok hij nog even een blik open. Een ware vechter. 

Zijn uitstraling en fysiek deed me denken aan acteur Scott Glenn in Wild Geese 2. De vastberadenheid en het zelfvertrouwen droop van zijn taaie en pezige lijf af. Ik voelde mijn respect en interesse voor hem groeien. 

Ik zei hem dat hij me inspireerde met zijn fitheid en felheid en complimenteerde hem met zijn nog jongensachtige uitstraling. Na een beleefd bedankje zei hij dat hij dat had te danken aan een leven lang sporten. 

“Sporten houdt je jong. Ik omring mij het liefst met mensen die intensief sporten. Al mijn werknemers sporten. Zij zijn zelden sacherijnig of ziek. Bovendien zijn ze gedisciplineerd, gefocust en energiek. Het belangrijkste vind ik hun commitment. Sporters verbinden zich met hun doel en dat is noodzakelijk in mijn business”. Aldus Max. 

De €10.000,- vraag brandde op mijn lippen: “Wat voor werk doe je, als ik vragen mag?” 

“Ik heb sinds 20 jaar een onderneming in leadership developement en werk als trainer/coach in Oregon, San Francisco, Moscow, Oekraïne en diverse locaties in Afrika. Als consultant adviseer ik regeringspartijen in conflictsituaties zoals bijvoorbeeld in Israël. Morgen vertrek in naar Somalië.” 

Je kon het kwartje horen vallen. 

Om zichzelf te wapenen doet Max samen met zijn vrouw aan hardlopen. Daarnaast doet hij aan krachttraining o.l.v. een legertje personal trainers, waarvan er vier ook trainer in kick boxing zijn.

Max heeft een uitgesproken mening over krachttraining en krachttrainers. 

“Je beweegt zoals je bent en je bent zoals je beweegt. Bewegen moet in mijn optiek functioneel zijn en dus trainers ook. Daarom doe ik aan free weights training o.l.v. personal trainers die in eerste instantie sportcoach zijn.

Trainers die alleen maar fitness in hun pakket hebben en met toestellen werken zijn een verlengstuk van die toestellen. Dat vergelijk ik met lege hulzen en die zijn niet zo functioneel in gebieden waar met scherp wordt geschoten.” 

Amen! 

Met pensioen gaan is een grote stap naar achteruitgang. Je ruilt je sixpack in voor een fustje en hoort jezelf achter de geraniums zeggen “Goh, de buurman zet de vuilnis nu al buiten!”. 

Mensen inspireren om een actief leven te leiden is mijn passie. Max heeft mij geïnspireerd om daarmee door te gaan tot in lengte van dagen Insha’Allah. 

Doelpunt

Hoe bereik ik mijn doel?

De vraag waar menig een mee worstelt. Herkenbaar?

Laten we eens a highway to success in kaart brengen.

Zoals met elke reis begin je bij je vertrekpunt. Je brengt je huidige situatie in beeld. Dan bepaal je waar je heen wilt. Je stelt je een realistisch doel. Zie het voor je, voel het, beschrijf het tot in detail. Zoek plaatjes, video materiaal etc. en hang dit op zichtbare plaatsen zoals de w.c. en plaats het als achtergrondje op je telefoon. Word één met je doel. Als laatste plan je de route om er te komen.

Wanneer je jouw doelen d.m.v. sporten en bewegen wilt realiseren dan ben je overgeleverd aan de volgende trainingsprincipes:

Het lichaam wil in balans zijn. Zodra je het door training de juiste prikkel geeft zal het zich daarna aanpassen aan de belasting. Hersteltraining, massage, voldoende rust en gezonde voeding bevorderen dit proces. Trainen gaat in feite om verstoring van de balans.

Eigenschappen die getraind kunnen worden zijn: kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid, coördinatie, techniek en tactiek.

Trainen is echter specifiek. Je wordt beter in wat je traint. Wanneer je conditioneel sterker bent geworden, kun je en moet je zwaarder trainen om nog beter te worden.

Door regelmatig en systematisch te trainen word je steeds beter.

De wet van de verminderde meeropbrengst heeft tot gevolg dat dit niet oneindig door gaat. In het begin zul je veel vooruit gaan. Aan je top zul je steeds meer moeten doen om een klein beetje vooruit te gaan totdat je genetisch top is bereikt. Alleen doping verlegt dan nog grenzen.

Zodra je stopt verlies je die eigenschappen die je hebt opgebouwd. Snel erbij is snel eraf. Wat lang heeft geduurd om te opbouwen, duurt ook lang om te verliezen.

Die principes gelden voor iedereen. Daar kun je ook je motivatie uit putten. Want als iets voor iedereen werkt, dan werkt het ook voor jou. Mits je een ernstige beperking hebt, bestaat er dus niet het excuus dat je denkt dat je het niet kan. Het is slechts een kwestie van doen. 

Je kunt dat doen door je doel op te delen in kleinere tussendoelen. Het naar de training gaan, die uitvoering van de juiste techniek, die kilo’s extra, die minuten langer, dat moment van scoren, het volbrengen van de training. Een avocado nemen i.p.v een gevulde koek, dat drankje overslaan, een maaltijd salade i.p.v. een broodmaaltijd.

Creëer zoveel mogelijk kansen om te scoren. De succesbelevingen geven je het zelfvertrouwen om door te gaan en om nog meer te scoren.

Ronald Blauw

Vlinder effect

Ken je het vlinder effect? Een metafoor die aangeeft dat de vleugels van een vlinder in Brazilië maanden later een tornado in Texas kunnen veroorzaken. Daar moest ik aan denken tijdens de 4 mijl van Sneek op Bevrijdingsdag. Hoe een idee van Ying Mellema maanden later zoveel mensen in beweging bracht en in de toekomst nog meer mensen in beweging zal brengen.

In de aanloop naar de 4 mijl van Sneek zijn er al banden gesmeed tussen organisator en gemeente, bedrijfsleven, vrijwilligers, verenigingen, scholen en deelnemers, die vruchtbare acties in de toekomst zullen afwerpen.

Tegelijkertijd trokken ongetrainde lopers de stoute schoenen aan en besloten om de loop te volbrengen. Getrainde lopers stelden hun schema’s bij. Oud–Sneekers trokken de banden weer aan. Er werd nieuwe kleding, schoeisel en hartslagmeters aangeschaft. Men ging bewuster eten en drinken. Er werden groepjes gevormd en het parcours werd verkend in de week er voor. Men stelde zich in om iets te volbrengen, om zichzelf en/of anderen te overtreffen. 

Op de dag van de run stroomden de terrasjes vol. Na het startschot gleed een lint van deelnemers al rennend, door de met vlaggen versierde en door muziek opgeluisterde stad. De wedstrijdlopers voorop, gevolgd door de recreanten. Ieder liep op zijn eigen wijze, maar wat overeen kwam en mij opviel was de focus, vastberadenheid, volharding, competitie, saamhorigheid en vooral plezier. 

Vanaf het balkon genoot ik daar van. Mijn zoon zei opeens bloed serieus: “Het valt me op dat er geen negers voorop lopen.” Laat nu Eric Negerman de winnaar zijn geworden. Gekleed in anti-aanrandingssokjes zette hij een tijd neer van 19.56 minuten. De tijd om volgend jaar te verslaan. Dat inspireert weer, net zoals mevrouw Jansen die als een van de laatsten binnen kwam. Zij was direct van Schiphol naar Sneek gegaan na een zeer lange vlucht. “Het is misschien niet gezond omdat mijn ingewanden nog opgezet zijn, maar ik wou hem uitlopen en dat heb ik gedaan”. 

Inspireren kan iedereen. Het begint met een idee. Wat zou het fantastisch zijn om……  En niets werkt aanstekelijker dan een idee waarbij iedereen wint. Wanneer dit gevoed wordt door enthousiasme, werkt het generaties door.

Van gezamenlijk hardlopen op Bevrijdingsdag ging ook een mooie symboliek uit. Hardlopen is de ultieme manier van bewegen naar vrijheid. Door hard te lopen kun je jezelf veilig stellen en je leven redden. Dat werkte zo in de oertijd en dat werkt nu nog zo.

We kennen allemaal de verhalen van onze voorouders, die tijdens de oorlog hebben geleden en geen bewegingsvrijheid hadden. We staan daar jaarlijks bij stil. Naast stilstaan zijn we nu ook in beweging om niet te vergeten dat vrijheid een groot goed is. Laten we van die beweging een perpetuum mobile maken.

Ronald Blauw

Uut'n thuus

‘Home is where the heart is’ Je kunt hieruit de conclusie trekken dat je lichaam je (t)huis is, aangezien je hart zich daar bevindt. Rest de vraag: “Is jouw lichaam jouw (t)huis?” Thuis voelen in je lichaam is belangrijk. Want als jij je er thuis voelt, voel jij je veilig en kun jij je optimaal ontwikkelen en jouw hart volgen. Dat thuisgevoel kun je versterken door het trainen van je zelfbeheersing, zelfreflectie en zelfvertrouwen.

Zelfbeheersing stelt je in staat om je gevoelens bewust aan te sturen en te bepalen wat je doet. Zelfbeheersing is een voorwaarde voor zelfreflectie, het nadenken over wat je hebt gedaan en de gevolgen daarvan. Wanneer je weet dat je jezelf onder controle hebt en rustig je handelen kunt bezien en eventueel aanpassen groeit je zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen is de fundering waarop jij je huis bouwt. Het begint met het leggen van de welbekende eerste steen/ de eerste succesbeleving. De rest is peanuts, want als je er één kunt leggen kun je er ook duizend. Het is een kwestie van het je tot doel stellen en volhouden.

Wanneer je niet tevreden bent met je uitbouw of een ‘totall make over’ wilt, stel jezelf op het moment van keuze op het gebied van voeding, sporten en bewegen dan de volgende vragen:

  • Doe ik hier goed aan?
  • Kan het anders?
  • Kan het beter?

Voor het bouwen van je huis heb je bouwstenen nodig en de energie om ze te leggen. Voeding, sporten en bewegen dus.

Ben je van huis uit niet gemotiveerd om slim te foerageren en te sporten, dan kun je tegenwoordig via een app op je smart telefoon, tablet en computer elk soort trainings- of voedingsadvies in huis halen. Zo heb je een eigen coach die je begeleidt. Van warming up tot cooling down, van voorafje tot toetje. Fitness fabrikanten leveren complete home fitness apparatuur tegen betaalbare prijzen. Je kunt in principe overal bouwen.

Fitness keten Basic Fit speelt ook slim in op de extrinsieke motivatie met een virtuele trainer. Die geeft indoor cycling, XCO, buikspiertraining, yoga, burn en shape groepslessen. Leden verdringen zich om in te tekenen en zijn net als het personeel laaiend enthousiast. Ze trainen intensiever, bereiken betere resultaten en behouden continuïteit. Dat kun je natuurlijk ook thuis doen. Velen doen dat al. Je zult dan ook zien dat de huizen van de toekomst steeds meer over een eigen trainingsruimte gaan beschikken.

Sneeker Tjitte de Wit, God hebbe zijn ziel, was in 1997 zijn tijd ver vooruit. Zijn fitnessclub aan de Prins hendrikkade bestond uit over ongeveer 75 m2. Bij binnenkomst waande je je in een woonkamer. Zijn bijzondere gevoel voor humor deed je gelijk thuis voelen. “De meesn mutte sich hier thuus foelle, derom noem ik ut ‘huuskamer fitness”

Haal fitness in huis en maak van je lichaam een mobile home, dan ben je overal thuis.

Ronald Blauw

1   |   2      »