uk
Personal Sportcoach
 

White Collar Boxing

White Colour Boxing

Foto: Jonathan Rozema winnaar KO 1e ronde VHV BoksGala 2018

Kom ook zo snel mogelijk in de beste vorm van je leven en word de beste vechter die je maar kunt zijn. 

Maak gebruik van letterlijk en figuurlijk battlefield tested methods van de Israelische Special Forces en Joel Jamieson UFC trainer van Demetrious "Mighty Mouse" Johnson.

'If you want to be the best, you have to train like the best'

 

Verslag VHV Boksgala 2018

Jonathan Rozema slaat tegenstander van Kops Gym KO in de eerste ronde tijdens VHV Boksgala in Sugar City.

Op 24 november 2018 werd de vijfde editie van VHV Boksgala weer gehouden in Sugar City. Een groots evenement waar mannen en vrouwen uit verschillende gewichtsklassen en van diverse professionele achtergronden het tegen elkaar opnemen in de ring. Maanden vooraf trainen de vechters intensief met professionele trainers om fit te worden voor dé wedstrijd van hun leven. Verdeeld over zo’n 12 wedstrijden van 3 rondes vechten ze hun eerste (kick-)boks wedstrijd in een zaal met 700 gasten in black tie aan dinertafels. Het was een avond vol spanning, gezelligheid en saamhorigheid. Het doel van het Boksgala was om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Depressie Vereniging.
 
Het Boksgala is geïnspireerd op het 'White Collar Boxing' concept uit de Londense City waar bankiers, artsen en advocaten zonder enige (kick)bokservaring het tegen elkaar opnemen in de ring voor het goede doel. De deelnemers van dit Boksgala hebben een vergelijkbaar profiel en nodigen hun achterban uit voor het dineren aan de tafels rondom de ring. Het Boksgala kon ook online worden gevolgd.

De eerste keer boksen voor de ogen van familie, vrienden en vele prominenten (o.a. Cor Hemmers van GLORY) uit de (kick-)bokswereld op een professioneel georganiseerd gala doet een beroep op de reactiecapaciteit en het zelfvertrouwen in een hoge stress situatie. Vanuit dat oogpunt hebben we de wedstrijd benaderd.

De nadruk tijdens de trainingen kwam daardoor in eerste instantie te liggen op stressmanagement en energiemanagement. Tijdens stressmanagement lag de focus op voetenwerk, gronden, aarden, aandacht en parasympaties ademen. Bij energiemanagement lag het accent op het in kaart brengen van de capaciteit, het vermogen en recovery van hart en longen. Met het conditietraining ging Jonathan zelf twee keer in de week aan de slag. Alles werd gemonitord met een hartslagmeter. Op basis van deze data werden trainingsmethoden bepaald en de training geoptimaliseerd.

Aangezien Jonathan in korte termijn klaar gestoomd moest worden, werden technieken, patronen en tactieken eindeloos in flow ingeslepen. Deze werden dan weer getest tijdens het sparren bij Boxing Gym ABOV Amsterdam o.l.v collegae Max en Murat. Daarnaast werd er bij Sports World Amsterdam gespard met Maxim Hartman die we aan het voorbereiden waren voor Boxing Stars. Maxim moest helaas voortijdig stoppen i.v.m. een blessure.

De kennisoverdracht op gebied van voeding ging via Monique de vriendin van Jonathan. We hebben gebruik gemaakt van het Precision Nutrition systeem. Dat werkte prima. Monique hield de laatste maanden iedere dag de balans bij en zorgde ervoor dat er op de juiste momenten het juiste werd gegeten en gedronken. Jonathan moest nog even 5 kilo afvallen voor de weging op de vrijdag voor de wedstrijd. Een dag later zat het er weer aan zonder energie- en krachtverlies.

Voor de wedstrijd heb ik Jonathan nog gevraagd hoe hij tijdens het gevecht gecoacht wilde worden. Hij gaf aan dat hij het prettig vond om te weten waar de pijn van zijn tegenstander zat en verder hoefde hij geen technische aanwijzingen. “Ik weet zelf wel wat ik moet doen”. Voor mij de bevestiging dat hij er klaar voor was. Als je als coach tijdens de wedstrijd nog moet vertellen wat de vechter moet doen dan ben je in mijn optiek te laat.

Je kunt je echter nog zo goed voorbereiden, hoe je reageert in het gevecht ondervind je pas op het moment dat het plaatsvind. Op dat moment kun je ook mooi het effect van de training waarnemen. A coaches paradise.

“OK we gaan ons visitekaartje afgeven GO!”. Jonathan kreeg binnen 10 seconden een klap precies op zijn oog. Hierdoor kon hij ongeveer een halve minuut niet goed 3D zien. Dit veroorzaakte even paniek maar Jonathan wist zich snel te hervinden. Een paar keer clinchen om tijd te winnen om te herstellen. Toen het zicht terug kwam nam Jonathan een paar stoten op de dekking en voelde dat deze hem niets deden. Dat was het moment dat de aanval werd ingezet en hij zijn tegenstander Alexander met een rechtse hoek zwaar KO sloeg.

Alexander heb ik na de wedstrijd nog gesproken. Hij voelde zich uitstekend. De ringarts had hem gecontroleerd en goed geïnformeerd over de gevolgen van een stoot tegen het hoofd en hoe daar naar te handelen. Dit kreeg hij mee op een A4. Goed en met zorg geregeld, zoals het hele Boks Gala.

Alle vechters zowel mannen als vrouwen van in de twintig tot halverwege zestig jaar oud vochten voor wat ze waard waren. Iedereen moest over zijn of haar eigen moment van onzekerheid heen stappen en heeft dat met verve gedaan. Niets anders dan respect voor deze strijders voor het goede doel. Dit heeft niet alleen een onvergetelijke avond opgeleverd maar ook nog eens meer dan €80.000,- voor de Depressie Vereniging.

In 2020 wordt dit (Kick)Boks Gala weer gehouden. Dat betekent dat je nog twee jaar kan trainen voor een onvergetelijke levenservaring.

Wie durft de bokshandschoen op te nemen?

 

Zuidas Business Boxing

IMG_8293.JPG

Het gezicht van de overwinning op jezelf.

Psycholoog Stephanie wilde ervaren hoe het is om je kwetsbaar op te stellen in een stressvolle onbekende situatie waarin je aan jezelf bent overgeleverd. Met deze ervaring wil ze jongeren helpen sterker te staan.Een bokswedstrijd leent zich hier bij uitstek voor.

Stephanie heeft 4,5 maand 6 keer per week getraind. Ze heeft 100% discipline en commitment getoond. Gekneusde ribben en neus (2x) een hernia, migraine, een full time job en een levensbedreigende ziekte weerhielden haar niet. No excuses.

Het enige waar ze tegenop zag was de catwalk naar de ring toe. Daar hebben we een creatieve oplossing voor bedacht. Dit zorgde er voor dat Stephanie goed geaard en ontspannen in de ring aan kwam.

De bokswedstrijd verliep fantastisch. We wilden maximale weerstand en dat hebben we gekregen. Haar getalenteerde tegenstandster Xiomara Doerga (getraind door Mitchell de Ligny) was 17 jaar jonger en heeft een 1e dan in tae kwon do. Beide dames hebben maximaal gestreden voor wat ze waard waren. Super sportief en met wederzijds respect.
Conditioneel kon Stephanie nog wel een paar ronden vechten. De focus was van begin tot einde 100%. Stephanie heeft op punten verloren maar heeft zichzelf overwonnen.