uk
Personal Sportcoach
 

Doelpunt

Hoe bereik ik mijn doel?

De vraag waar menig een mee worstelt. Herkenbaar?

Laten we eens a highway to success in kaart brengen.

Zoals met elke reis begin je bij je vertrekpunt. Je brengt je huidige situatie in beeld. Dan bepaal je waar je heen wilt. Je stelt je een realistisch doel. Zie het voor je, voel het, beschrijf het tot in detail. Zoek plaatjes, video materiaal etc. en hang dit op zichtbare plaatsen zoals de w.c. en plaats het als achtergrondje op je telefoon. Word één met je doel. Als laatste plan je de route om er te komen.

Wanneer je jouw doelen d.m.v. sporten en bewegen wilt realiseren dan ben je overgeleverd aan de volgende trainingsprincipes:

Het lichaam wil in balans zijn. Zodra je het door training de juiste prikkel geeft zal het zich daarna aanpassen aan de belasting. Hersteltraining, massage, voldoende rust en gezonde voeding bevorderen dit proces. Trainen gaat in feite om verstoring van de balans.

Eigenschappen die getraind kunnen worden zijn: kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid, coördinatie, techniek en tactiek.

Trainen is echter specifiek. Je wordt beter in wat je traint. Wanneer je conditioneel sterker bent geworden, kun je en moet je zwaarder trainen om nog beter te worden.

Door regelmatig en systematisch te trainen word je steeds beter.

De wet van de verminderde meeropbrengst heeft tot gevolg dat dit niet oneindig door gaat. In het begin zul je veel vooruit gaan. Aan je top zul je steeds meer moeten doen om een klein beetje vooruit te gaan totdat je genetisch top is bereikt. Alleen doping verlegt dan nog grenzen.

Zodra je stopt verlies je die eigenschappen die je hebt opgebouwd. Snel erbij is snel eraf. Wat lang heeft geduurd om te opbouwen, duurt ook lang om te verliezen.

Die principes gelden voor iedereen. Daar kun je ook je motivatie uit putten. Want als iets voor iedereen werkt, dan werkt het ook voor jou. Mits je een ernstige beperking hebt, bestaat er dus niet het excuus dat je denkt dat je het niet kan. Het is slechts een kwestie van doen. 

Je kunt dat doen door je doel op te delen in kleinere tussendoelen. Het naar de training gaan, die uitvoering van de juiste techniek, die kilo’s extra, die minuten langer, dat moment van scoren, het volbrengen van de training. Een avocado nemen i.p.v een gevulde koek, dat drankje overslaan, een maaltijd salade i.p.v. een broodmaaltijd.

Creëer zoveel mogelijk kansen om te scoren. De succesbelevingen geven je het zelfvertrouwen om door te gaan en om nog meer te scoren.

Ronald Blauw

 Terug
Geplaatst: 19-06-2013 13:51:10

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier