uk
Personal Sportcoach
 

Vlinder effect

Ken je het vlinder effect? Een metafoor die aangeeft dat de vleugels van een vlinder in Brazilië maanden later een tornado in Texas kunnen veroorzaken. Daar moest ik aan denken tijdens de 4 mijl van Sneek op Bevrijdingsdag. Hoe een idee van Ying Mellema maanden later zoveel mensen in beweging bracht en in de toekomst nog meer mensen in beweging zal brengen.

In de aanloop naar de 4 mijl van Sneek zijn er al banden gesmeed tussen organisator en gemeente, bedrijfsleven, vrijwilligers, verenigingen, scholen en deelnemers, die vruchtbare acties in de toekomst zullen afwerpen.

Tegelijkertijd trokken ongetrainde lopers de stoute schoenen aan en besloten om de loop te volbrengen. Getrainde lopers stelden hun schema’s bij. Oud–Sneekers trokken de banden weer aan. Er werd nieuwe kleding, schoeisel en hartslagmeters aangeschaft. Men ging bewuster eten en drinken. Er werden groepjes gevormd en het parcours werd verkend in de week er voor. Men stelde zich in om iets te volbrengen, om zichzelf en/of anderen te overtreffen. 

Op de dag van de run stroomden de terrasjes vol. Na het startschot gleed een lint van deelnemers al rennend, door de met vlaggen versierde en door muziek opgeluisterde stad. De wedstrijdlopers voorop, gevolgd door de recreanten. Ieder liep op zijn eigen wijze, maar wat overeen kwam en mij opviel was de focus, vastberadenheid, volharding, competitie, saamhorigheid en vooral plezier. 

Vanaf het balkon genoot ik daar van. Mijn zoon zei opeens bloed serieus: “Het valt me op dat er geen negers voorop lopen.” Laat nu Eric Negerman de winnaar zijn geworden. Gekleed in anti-aanrandingssokjes zette hij een tijd neer van 19.56 minuten. De tijd om volgend jaar te verslaan. Dat inspireert weer, net zoals mevrouw Jansen die als een van de laatsten binnen kwam. Zij was direct van Schiphol naar Sneek gegaan na een zeer lange vlucht. “Het is misschien niet gezond omdat mijn ingewanden nog opgezet zijn, maar ik wou hem uitlopen en dat heb ik gedaan”. 

Inspireren kan iedereen. Het begint met een idee. Wat zou het fantastisch zijn om……  En niets werkt aanstekelijker dan een idee waarbij iedereen wint. Wanneer dit gevoed wordt door enthousiasme, werkt het generaties door.

Van gezamenlijk hardlopen op Bevrijdingsdag ging ook een mooie symboliek uit. Hardlopen is de ultieme manier van bewegen naar vrijheid. Door hard te lopen kun je jezelf veilig stellen en je leven redden. Dat werkte zo in de oertijd en dat werkt nu nog zo.

We kennen allemaal de verhalen van onze voorouders, die tijdens de oorlog hebben geleden en geen bewegingsvrijheid hadden. We staan daar jaarlijks bij stil. Naast stilstaan zijn we nu ook in beweging om niet te vergeten dat vrijheid een groot goed is. Laten we van die beweging een perpetuum mobile maken.

Ronald Blauw

 Terug
Geplaatst: 18-05-2013 14:18:39

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier