uk
Personal Sportcoach
 

Do or die earlier

Wat is u dierbaarder dan uw kinderen of zelfs uw kleinkinderen?

Als u de leeftijd van uw (klein)kinderen zou kunnen verlengen, zou u dat dan doen?

Hun gezondheid, hun welzijn en hun kwaliteit van leven hangt af van de acties die u nu onderneemt, op het gebied van fysieke activiteiten.

Nog maar een paar generaties geleden, waren fysieke activiteiten een vast onderdeel van het dagelijks leven. Tegenwoordig hebben we daar zo’n afstand van genomen, dat fysieke inactiviteit al gewoon wordt gevonden. Maar de sociale en economische kosten en consequenties hiervan zijn onoverzienbaar. De impact van de wereldwijde lichamelijke inactiviteit raakt iedereen.

De mens is ontworpen om actief te zijn. Onderzoek wijst uit dat de mens inactiever wordt naarmate de economie zich ontwikkelt. Lichamelijke inactiviteit is een sluimerende en gevaarlijke bedreiging voor de gezondheid, het welzijn en de kwaliteit van leven van iedereen. De generatie van 12 jaar en jonger is de eerste die niet ouder wordt dan hun ouders, als gevolg van te weinig bewegen. Het is nu meer dan ooit tevoren tijd voor actie!

Wie in het bezit is van een lichaam, een bewegingsapparaat, heeft de oplossing. Lichamelijk actieve ouders geven dezelfde actieve patronen door aan hun kinderen. U als ouder bent dus het rolmodel voor uw kinderen.

Daarom moet u de cirkel van inactiviteit doorbreken. Dit vraagt om hoge mate van commitment, omdat niets zo moeilijk is als veranderen. U doorbreekt de cirkel door positieve sport ervaringen te creëren voor kinderen en een dagelijkse fysieke activiteit te integreren. Hierbij kunt u denken aan:

  • Sport zelf en neem ze mee
  • Maak ze lid van een sportvereniging
  • Wees een trouwe supporter tijdens trainingen en wedstrijden
  • Ga met ze voetballen op een trapveldje
  • Stimuleer buitenspelen (rolschaatsen, tikkertje, verstoppertje, schaatsen op natuurijs, mountain biken in het bos, skaten, basketballen, etc.)
  • Breng ze lopend of op de fiets naar school
  • Organiseer actieve verjaardagsfeestjes i.p.v. bij Mac Donalds

Als u kinderen voor de leeftijd van 10 jaar weet te inspireren, dan plukken zij de vruchten en geven het door aan de volgende generatie. Daar kunt u met een tevreden hart op terugkijken. We zeggen niet voor niets: ”Jong geleerd is oud gedaan”.

Wat heeft er nu nog meer prioriteit dan het lichamelijk actief zijn en blijven?

Ronald Blauw

(Deze blog is als column verschenen in SWF Sport 2013 nummer 1)

 Terug
Geplaatst: 18-01-2013 17:09:56

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier