uk
Personal Sportcoach
 

Ego colosseus!

Waar denkt u aan bij de woorden ‘kick boksen’? Criminelen en asocialen? Geen wonder, het zijn de criminelen en asocialen gelinkt aan het kick boksen die in het nieuws komen.

Dat wil niet zeggen dat iedere beoefenaar van het kick boksen of bezoeker van een gala een crimineel of asociaal is. Een crimineel is iemand die misdaden begaat. Een asociaal wordt regelmatig gearresteerd, misleidt anderen, is snel geïrriteerd en agressief, toont geen berouw of spijt en is onverschillig als hij anderen heeft geschaad, verwond of mishandeld. Kenmerkend is het ontbreken van empathie, wat te herkennen is aan sterk egocentrisch gedrag.

Badr Hari, technisch gezien een top talent, wil de allergrootste kampioen ooit worden. Hij toont echter niet de kenmerken die een waar kampioen sieren, zoals discipline, professionaliteit, sportiviteit, zelfbeheersing, bescheidenheid en empathie. Door zijn lage emotionele bewustzijn heeft hij niet in de gaten dat zijn enorme ego zijn grootste handicap is. Voor dit kaliber ego’s is de wedstrijdring het ultieme podium om hun superioriteit te tonen en de plek waar het geoorloofd is om (roekeloos) fysiek geweld te plegen. Wat zou het mooi zijn als hij zijn handjes eens liet wapperen in het voordeel van anderen die minder bedeeld zijn.

Trainers van grote ego’s hebben nog grotere ego’s. Een mooi voorbeeld daarvan is Badr's voormalig trainer  en uber-ego Thom Harinck. Zijn commentaar op het gebeuren met Badr: “Assie bij MIJ was blijve traine, dan wassut nooit gebeurd” m.a.w. “IK ben fantastisch” Op de vraag of Thom Badr in de gevangenis zal opzoeken, luidt het antwoord "Nee, omdat Badr bij MIJ weg is gegaan" Het narcistische trekje van trainers in vechtsportland is dat het vertrek naar een andere trainer wordt gezien als hoogverraad. Jezelf afvragen waarom iemand opstapt, wat jouw bijdrage daarin is en om dat te accepteren is te pijnlijk. Daar hebben mensen met een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen wel meer last van. Liefde wordt acuut haat. Helden worden acuut stakkers van formaat.

Maar….. net zoals de commentatoren bij ‘Fight Club’ op Eurosport, zichzelf en hun co-commentatoren met superlatieven overtreffen, zo zijn er ook nóg grotere stakkers met nóg grotere ego’s. Zondag 11 november viel er een dode te betreuren na een schietpartij bij een kickboksgala in Zijtaart. Iemand vermoorden is de meest egoïstische daad die men kan plegen. Hoe is het met je gesteld als je iemand in het gezicht schiet, een ander verwond en het risico loopt omstanders te doden c.q. te verwonden? Wat ben je als je erna in een galopje vandoor gaat?

Is het alleen maar moord en doodslag in deze sport? Nee, gelukkig niet. Het positieve nieuws over kick boksen kan bijvoorbeeld gevonden worden bij de aanhangers van de ware vechtsportgedachte: ‘Streven naar een optimale persoonlijke c.q. spirituele ontwikkeling door gevechtstraining’ Dat menigeen daar een lesje van kan leren is geen nieuws. 

Ronald Blauw

(Deze blog is als column verschenen in SWF Sport 2012 nummer 2)

 Terug
Geplaatst: 26-11-2012 12:55:57

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier